0800331476

Що таке композитні гроші?

Гібридні банкноти

Гібридні чи композитні гроші – унікальні грошові знаки сучасності, випущені на паперовій основі зі вставками із полімерних матеріалів. На думку експертів, їх використання раціональніше, ніж традиційних грошей із паперу. Поки що здійснити повний перехід на пластикові гроші досить проблематично, тому багато країн використовують нові технології та впроваджують проміжний етап – гібридні купюри. Це гарний варіант підвищити рівень захисту готівки.

Особливості та переваги гібридних купюр

Основним плюсом таких грошей є їхня стійкість до підроблення. Також варто відзначити їхню міцність до розриву та більш тривалий термін експлуатації. Якщо паперові гроші перебувають у обігу до 6 місяців, то гібридні аналоги прослужать у 4 рази довше. Звичайно, найпрактичнішими і довговічнішими є вироби з полімерів, але поки вони не набули масового поширення. До відносних недоліків композитних купюр належить вища вартість їх виробництва, а також витрати на модернізацію розрахунково-касового устаткування.

Перші гроші з додаванням пластику були випущені у 1980-х роках у Коста-Ріці, Гаїті та на острові Мен. Сьогодні гібридні гроші використовуються у 37 країнах світу, 19 із них розташовані в Європі. Їх можна зустріти у Болгарії, Латвії, Казахстані, Монголії, ОАЕ, Катарі, Сейшельських островах та ін. Єдиною країною, в якій гібридні банкноти доступні у всіх номіналах, є Бермудські острови. Місцеві гроші мають вертикальне виконання та покриті спеціальною плівкою. Варто зазначити, що багато країн випускають гібридні купюри лише найбільших номіналів.