0800331476

Перспектива китайської валюти

Курс юаня Тернопіль

Китай і США постійно змагаються один з одним в різних сферах, питання цінності і значущості місцевої національної валюти не стало винятком. Долар США вже багато десятиліть утримує пальму першості, проте китайський юань поступово нарощує свої обороти, він навіть увійшов до списку резервних валют світу. На поточний момент Америка і Китай перебувають в стані конфлікту в плані торгівлі, тому це негативно позначається на стабільності світової економіки в цілому.

Курс CNY сильно залежить від курсу долара. США постійно погрожують ввести санкції на ввезення китайських товарів, а Китай зі свого боку знижує вартість національної валюти, щоб зробити продукцію більш конкурентоспроможною. Іноді країнам вдається домовитися і прийти до компромісу, але рішення конфлікту ще далеко.

Що впливає на вартість юаня?

Ще до 2006 року валютна пара CNY/USD була прив'язана до долара, зараз Піднебесна сама контролює ставку національної валюти, а для прискорення приросту економіки використовує інструмент керованої девальвації. Найбільше на курс китайського юаня впливають:

  • дії місцевого уряду;
  • розвиток економіки КНР;
  • розміри мит на товари імпорту та експорту;
  • зростання попиту на юань в сусідніх країнах і зміцнення торговельних відносин з ними;
  • рецесія світової економіки.

Вартість долара постійно знаходиться в зоні циклічності. Кожні 15 років курс USD то падає, то зростає. У короткостроковому періоді на нього впливають стан світової економіки, геополітичні конфлікти, ситуація на ринку золота і нафти.

Перспективи юаня: чи є майбутнє?

На сьогоднішній день ВВП Китаю займаю частку 15% і знаходиться на 2 місці в світі. За рейтингом в Міжнародних резервах юань має частку 1,97%, в міжнародних платежах SWIFT - 1,2% (8-е місце). У 2016 році юаню вдалося наблизитися до долара і зайняти 2 місце в списку найсильніших світових валют. Однак в 2019 році через торгові війни і знецінення CNY багато інвесторів і банківських вкладників перевели свої заощадження з юанів в інші валюти.

Незважаючи на це, CNY має всі шанси повернути свою популярність за рахунок ряду факторів:

  • Росія, Японія та інші країни зацікавлені в тому, щоб зменшити цінність долара в світовій економіці;
  • нафтотрейдери також поступово відмовляються від долара на користь євро та інших валют;
  • самі китайці нарощують інвестиції в активи в юанях, а це немало, якщо згадати населення КНР;
  • експерти оцінюють потенціал зростання юаня на 20% за 5 років.

Щоб уберегти свої заощадження від знецінення в довгостроковому періоді, депозитний портфель варто диверсифікувати. Знецінення юаня на сьогоднішній день може стати чудовою можливістю купити перспективну валюту за низькою ціною. Фінансові експерти радять зберігати в юанях до 10% заощаджень.