0800331476

Новий порядок проведення фінансового моніторингу в Україні

Фінансовий моніторинг - державна система, яка ретельно стежить за тим, щоб припинити нелегальне відмивання грошей, отриманих нелегальним шляхом. Банківська система постійно проходять через ряд реформ і змін, завдяки яким тепер можна стежити за рахунками не тільки банків, але і осіб, які консультуються з оподаткування, а також платіжними системами.

Завдяки новим положенням про фінансовий моніторинг, які набули чинності 28 квітня 2020 року, з'явилася можливість дистанційного розпізнавати і перевіряти клієнтів. Тепер для відкриття рахунку в банку не обов'язково туди йти, перевірка клієнта і його документів проводиться в режимі онлайн через BankID, електронний підпис (КЕП) і відеотрансляцію.

Нові вимоги при переказі грошових коштів

Фінансовий моніторинг в Україні

У новому Законі про фінмоніторинг детально прописані технічні налаштування для здійснення грошових переказів. Наприклад, розширилися вимоги ідентифікації осіб, які здійснюють перекази. Тепер відправити гроші з терміналу без підтвердження особи можна в розмірі до 5000 грн.

Положення також визначає:

  • визначення відповідального працівника за фінмоніторингом;
  • порядок заморозки/розморожування активів клієнтів зі списку терористів;
  • установку переліку критеріїв ризику, а також індикаторів підозрілих операцій з фінансами;
  • опис ознак ненадійності системи управління ризиками банку.

Як видно, новий Закон про фінмоніторинг обмежує обіг готівки і в рази підсилює контроль над доходами українців. Однак ні банки, ні податкова служба поки не в змозі повністю контролювати тіньові доходи громадян України.

Які фінансові операції підпадають під фінансовий моніторинг?

Закон про фінмоніторинг збільшив граничну суму грошових операцій з 150 до 400 тис. грн. Також він скоротив кількість ознак, при яких грошові операції підлягають обов'язковій перевірці - з 17 до 4. Тепер моніторингу підлягають фінансові операції, які мають такі ознаки:

  • зарахування, зняття, переказ, внесення грошових коштів;
  • надання або отримання кредиту;
  • фінансові операції з публічними діячами;
  • переказ грошових коштів за кордон, в тому числі в країни, які належать до офшорних зон.

Що стосується бізнесу, то новий закон має і позитивні, і негативні аспекти впливу, так як тіньові або анонімні організації не будуть обслуговуватися в банках інших фінансових структурах. Відтепер фінмоніторинг передбачає повне розкриття бізнесу і тотальний контроль за його бенефіціарами з метою запобігання відмиванню доходів.